Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hur har massmedierapporteringen egentligen fungerat under coronapandemin, undrar insändarskribenten. Bild: Jessica Gow/TT
Hur har massmedierapporteringen egentligen fungerat under coronapandemin, undrar insändarskribenten. Bild: Jessica Gow/TT

Vem granskar massmediernas pandemi-rapportering?

Vi har upplevt tydliga och klara presskonferenser från myndigheter och regering men med efterföljande frågestund för journalister som ställer samma fråga om och om igen – trots att alla normalbegåvade begriper svaren som getts, skriver ”LOBO”.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Tidigare hade vi något som kallades det psykologiska försvaret som i dag ligger inom MSB:s ansvar. I det psykologiska försvaret ingår bland annat våra stora massmedier för att säkerställa att medborgarna i en kris (krig) ska få information som de kunde lita på. De skulle också bidra till att få ut viktig information för att lösa krisen.

Men hur har det fungerat?

Vi har upplevt tydliga och klara presskonferenser från myndigheter och regering men med efterföljande frågestund för journalister som ställer samma fråga om och om igen – trots att alla normalbegåvade begriper svaren som getts.

Att direkt efter statsministerns första tal till nationen sätta sig i studion och ha en lång journalistisk diskussion, ”analys”, var ju direkt olämpligt. I det läget ska ju allvaret gå direkt ut till medborgarna och analysen får komma senare.

Rubriksättningarna är dessutom mer alarmerande än det sakliga innehållet i artikeln/nyhetsinlägget vilket ibland skapar onödig oro.

Detta är bara några exempel som visar på att det behövs en granskning för att ta lärdom till kommande kriser.

LOBO

LÄS MER: Här är det senaste om coronaviruset