Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT
Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

Vem betalar för olönsam kärnkraft?

Att jämföra vad Oskarshamn 3 kostade omräknat till dagens penningvärde haltar då ny kärnkraft i dag är mycket dyrare att bygga med nya säkerhetsföreskrifter som gäller efter Fukushima, skriver signaturen Örjan.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik

till Lars Wiegert, 20/3

Ny kärnkraft klarar inte konkurrensen från snabbväxande vindkraft- och solcellsteknik säger Lars J Nilsson professor i miljö- och energisystem vid Lunds universitet. Om 20-30 år kan vi vara självförsörjande på el från vatten, vind- och sol menar han.

Att jämföra vad Oskarshamn 3 kostade omräknat till dagens penningvärde haltar då ny kärnkraft i dag är mycket dyrare att bygga med nya säkerhetsföreskrifter som gäller efter Fukushima.

Med smarta elnät och stora batterilager klarar vi de väderberoende produktionssätten. Stanforduniversitet i USA gjorde en analys av koldioxidutsläpp i gram/kWh för de olika produktionssätten: Vindkraft 5 g, vatten (småskalig) 20 g, sol 20 g, vågkraft 52 g, vatten (storskalig) 60 g, kärnkraft 125 g och kol, med CCS 439 gram. Publicerat i tidskriften Energy and Environmental Science 2009, professor Mark Z Jacobson.

På fyra år från 2017 till 2021 kommer vindkraften att fördubblas från 17 TWh till 34 TWh till halva kostnaden av ny kärnkraft. Helt i linje med att vi måste ha en helt förnybar elproduktion till 2045.

Lars Wiegert borde fråga sig varför Oskarshamn 1 och Ringhals 1 & 2 läggs ned. Svaret är att de är olönsamma.

Avvecklingen av ett kärnkraftverk är en dyr och 100 000 år lång historia. Nedmonteringen av ett vindkraftverk tar en vecka och betalas av återvinningen av stålet i tornet. Utan att lämna spår. Kärnkraften är inte förnybar. Det är ett mycket dyrt och ansvarslöst sätt att värma vatten.

Örjan