Jerusalem omnämns hela 669 gånger i den judiska och kristna Bibeln, men inte en enda gång i Koranen, skriver Daniel.
Jerusalem omnämns hela 669 gånger i den judiska och kristna Bibeln, men inte en enda gång i Koranen, skriver Daniel. Bild: Oded Balilty

Vem är det som försöker skriva om historien?

Palestinierna har satt i system att förstöra platser och fynd som är eller tros vara viktiga i judisk historia, skriver Daniel i en replik.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS
|

Replik

9/2 Israel fråntar Palestina dess kulturarv

Marie-Louise Winbladh skriver (9/2 -23) att "arkeologiska fynd från Palestina förs över till Israel för att presenteras som något annat". Detta sker i syfte att "skriva om historien".

Västbanken är de bibliska områdena Judéen och Samarien. Här ligger Hebron, där de bibliska patriarkerna och matriarkerna är begravda. Staden var också kung Davids första huvudstad. Detta gör Hebron till judendomens näst heligaste plats, efter Jerusalem. Betlehem är kung Davids födelsestad.

Östra Jerusalem var det bibliska Israels primära huvudstad, den plats där kung Salomos tempel låg och där Abraham tros ha försökt offra Isak. Jerusalem omnämns hela 669 gånger i den judiska och kristna Bibeln, men inte en enda gång i Koranen. Ständigt görs fynd som bekräftar det judiska folkets band till dessa platser. Som exempel kan nämnas Dödahavsrullarna i Qumran, på det som i dag kallas Västbanken.

ANNONS

Här vill jag också nämna att palestinierna har satt i system att förstöra platser och fynd som är eller tros vara viktiga i judisk historia, som Josefs grav i Nablus.

Dessutom, judendomens koppling till dessa platser går 4 000 år tillbaka i tiden. Islam och arabernas anspråk på det heliga landet är inte äldre eller mer legitima än judendomen och judarnas dito. Så vem är det som försöker skriva om historien?

Daniel

LÄS MER:Uråldriga strutsägg funna i Israels öken

LÄS MER:"Det är en orättvisa som har pågått i 70 år"

LÄS MER:Han hittar livshistorier bland bortglömda gravar

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS