Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Vart barkar detta hän?

Var används för att beskriva ett nuläge, en plats. Vart används för att beskriva en riktning eller en rörelse. Hur svårt kan det vara? skriver Sven Sandberg.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Med dagens teknik – facebook, twitter, bloggar med mera – så når man människor blixtsnabbt över hela landet och världen.

Det betyder att man kan ge information till många andra på en gång, men även desinformation. Man kan även ändra ords betydelser:

Många, kanske vanligast bland medelålders och neråt, har börjat använda vart i stället för var. När S 14 år kommer in och frågar "Vart e farmor?" brukar jag svara: "Gå däråt" och peka i rätt riktning.

Eller en fråga på stan: ”Vart går bussen till Linnéplatsen ?”. Svaret blir: "Till Linnéplatsen naturligtvis".

Var används för att beskriva ett nuläge, en plats. Var någon eller något befinner sig.

Vart används för att beskriva en riktning eller en rörelse, när någon eller något är på väg.

Kanske kan man till nöds acceptera att använda det i talspråk, men inte i skrift. Definitivt inte i dagspress, vilket jag ser fler och fler prov på, eller i TV/radio vilket jag hört ett flertal gånger; ” Vi kollar med vår reporter X – vart är du nånstans?”.

Det är inte något dialektalt, utan ren förvanskning av ett ords betydelse.

Sven Sandberg