Det spelar ingen roll om djurparker skulle börja behandla sina djur som kungar, tycker insändarskribenten. Arkivbild.
Det spelar ingen roll om djurparker skulle börja behandla sina djur som kungar, tycker insändarskribenten. Arkivbild. Bild: Anders Wiklund / TT /

Varken du eller djuren borde vara på en djurpark

Varje människa som besöker en djurpark bidrar till denna hemska verksamhet, skriver Besviken djurvän.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS
|

Det är nog många av oss som minns när vi var små och vandrade omkring i diverse djurparker och fascinerades över alla häftiga djur som fanns där. Nu när man i efterhand har ett mer helhetsperspektiv kring djuren och verksamheten undrar man verkligen om det var värt det.

Varför ska en människas nyfikenhet och fascination värderas högre än en levande varelses frihet och mående? Det är inte moraliskt försvarbart att en efter en trycker upp sina nyllen mot glasväggen för att spana in den häftiga apan eller sengångaren. Det spelar ingen roll om djurparker skulle börja behandla sina djur som kungar. Det handlar om själva principen, att man inte ska låsa in ett djur i en bur eller ett inhägnat område, som uppenbarligen inte är menad att vara där.

ANNONS

När detta ämne börjar diskuteras är det inte sällan argumentet om hur viktiga djurparker är för "utbildningssyfte" dyker upp. Att som svensk se ett djur som lever långt in i regnskogen är inte alls nödvändigt för oss, med tanke på att vi inte har någon regnskog i Sverige. Vill man utbilda sig om olika arter åker man till deras naturliga habitat för att observera dem på avstånd, alternativt söker man på Google.

Varje människa som besöker en djurpark bidrar till denna hemska verksamhet. Det är liv det handlar om, så tänk till en extra gång innan du drar med dig exempelvis barnen till en djurpark.

Besviken djurvän

LÄS MER:Händelserna som skakat Sveriges djurparker 2022

LÄS MER:Parkens svar – efter de skjutna schimpanserna

LÄS MER:Jobbigt att avliva vargarna ”far och son” på Nordens ark

ANNONS