Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Varje morgon klockan sju ringer kyrkklockorna

Sommarringningarna i Landvetter kyrka är en demokratisk fråga om störande ljud i det offentliga rummet, menar insändarskribenten.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Kyrkan i Landvetter ringer i klockorna klockan 07 och 20 varje vardag från maj till och med augusti. Vid dessa två tillfällen är det ingen verksamhet i kyrkan utan detta sker endast av ”tradition” från förr (enligt svar jag fått från kyrkan) då det inte fanns mobiler eller klockor.

Prästen hade föga förståelse, vilket i och för sig kan bero på att han bor i Västra Frölunda och såklart inte hör klockorna. De flesta i kyrkorådet bor så att de inte hör klockorna men bestämmer ändå att det ska ringa så att halva Landvetter ska vakna tidigt på morgonen (och på kvällen) varje dag hela sommaren, vare sig de vill eller inte.

Det är av olika anledningar jag (och många andra i Landvetter) tycker detta är provocerande och opassande.

Dels för att man blir väckt varje dag under sommaren och sin semester klockan 07 utan att det är någon i kyrkan. Varje ringning pågår i flera minuter. Detta är oerhört störande och provocerande. När jag skrev till kyrkan så meddelade jag att jag inte har något emot att de ringer i klockorna då de har verksamhet där, vilket kan ske flera gånger under en dag. Nu blir det alltså ytterligare två gånger då ingen är där.

För det andra handlar det om något som är större och viktigare än att halva Landvetter ska vakna klockan 07 varje dag hela sommaren. Det handlar om att vi bor i ett demokratiskt och religionsfritt samhälle där vi alla delar det offentliga rummet. Det ”rum” som tillhör oss alla. Att då kyrkan vill påkalla allas uppmärksamhet två gånger om dagen (förutom alla andra tillfällen då det pågår verksamhet i kyrkan) känns väldigt provocerande. Dessutom blir en del oroade eftersom kyrkan ibland ringer i klockorna vid fara.

För mig är detta en demokratisk fråga om störande ljud i det offentliga rummet som jag anser borde minimeras med tanke på alla kommersiella budskap och övrigt brus vi möts av hela tiden. Om kyrkan ska tillåtas påkalla uppmärksamheten borde alla andra också få det, vilket inte känns som en bra lösning.

Jens