Jag känner människor som jobbar i vården, både i region och kommun. Utöver att ha pratat med dem om ämnet har jag också följt diskussioner och inlägg i sociala medier och tidningar. Av ren nyfikenhet letade jag fram det EU direktiv (lag) som nu har lyfts angående 11 timmar dygnsvila.
Utöver att det då reglerar just 11 timmar dygnsvila, precis som det stått i vår egen arbetsmiljölag sedan i princip lika många år, så finns också möjlighet till avvikelser.
Artikel 17, punkt 3, c) Avvikelser från regler om dygnsvila får göras i fråga om arbeten som kräver en kontinuitet i servicen eller produktionen särskilt: service i form av reception, behandling eller vård på sjukhus och liknande inrättningar inbegripet det arbete som utförs av läkare under utbildning, institutioner eller fängelser.”
Om jag nu inte är helt ute och far så innebär det för mig att som minst kan facket förhandla centralt om avvikelser från reglerna om dygnsvila.
Men vad gör facket? De förtroendevalda i verksamheten verkar inte ha lyft frågan uppåt. Varför då?
Ser inte Kommunal, Vårdförbund och övriga berörda fack att det fungerar dåligt med de satta scheman som är i dag? Varför hör man inte av sig till arbetsgivaren och förhandlar om avvikelse enligt EU:s egna direktiv?
Känns som att både arbetsgivare och arbetstagare idag vill exakt samma sak, ha en avvikelse från dygnsvilan så man kan sätta schema som fungerar för de flesta.
Efter vad jag hört från alla jag pratat med och de insändare jag läst så vill man som förut kunna sätta sitt eget schema för att passa in det i sin vardag. Jag är medveten om att man inte får sitt eget schema fullt ut heller men det blir oftast bättre än när någon sätter det åt en.
Som det är nu är det också extremt svårt att byta pass om man behöver det eller om arbetet i princip kräver det.
Är det verkligen jag som förstått reglerna så fel?