Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

  Bild: Johan Nilsson/TT
Bild: Johan Nilsson/TT

Varför smutskasta svensk djurhållning?

Att kor blir sjuka är väl inte mer konstigt än att vi människor blir det, men glöm inte att Sverige är ett av länderna med lägst antibiotikaanvändning. Det borde väl säga något om svensk djurhållning?, skriver Kerstin Herbertsson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik

till Urban, 6/5

Tror du har missförstått det här med kosläpp. Det är faktiskt så att det är bonden själv som bestämmer om hen vill bjuda in folk på kosläpp eller inte, det är inget någon tvingar bönder till.

Visst har vi olika tider på beteskrav i södra och norra Sverige, men jag lovar dig att det inte beror på bekvämlighet för djurskötaren utan på väder och vind.

Att korna bara skulle vara ute på bete 10 procent av året skulle jag gärna vilja se nån statistik på, då den siffran känns overklig. De flesta kor släpps ut i maj och stallas in oktober–november, hur kan det bli bara 10 procent av året?

Kalvar över sex månader ska enligt lag ut på bete, men vill bonden släppa ut en kalv som är yngre, så är inte det på något vis förbjudet.

Att de allra flesta bönder väljer att inte släppa ut så små kalvar handlar mer om att skydda kalven mot sjukdomar, parasiter och rovdjur.

Att kor blir sjuka är väl inte mer konstigt än att vi människor blir det, men glöm inte att Sverige är ett av länderna med lägst antibiotikaanvändning. Det borde väl säga något om svensk djurhållning?

Våra svenska djur växer inte heller upp med tillväxthormoner och antibiotika i fodret för att överleva som i så många andra länder som vi importerar kött ifrån, bland annat det brasilianska naturbetesköttet som tack vare ett fint namn och en fin förpackning säljer som smör i solsken.

Varför är det så svårt att respektera att vi alla tycker och äter olika, är det verkligen nödvändigt att gå in och smutskasta den svenska djurhållningen gång på gång?

Kerstin Herbertsson