Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Om vi inte ökar tryggheten för tjejer och kvinnor kommer vi till slut ha massor av kvinnor som begränsar sina liv, skriver insändaren. Bild: Stefan Berg
Om vi inte ökar tryggheten för tjejer och kvinnor kommer vi till slut ha massor av kvinnor som begränsar sina liv, skriver insändaren. Bild: Stefan Berg

Varför ska vi begränsa oss när männen inte kan bete sig?!

Jag har reagerat på att många av tjejerna i min omkrets känner sig otrygga på kvällen när de är i närheten av killar eller män, skriver ”En orolig tjej”.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Jag har reagerat på att många av tjejerna i min omkrets känner sig otrygga på kvällen när de är i närheten av killar eller män. Jag har även pratat med många av mina killvänner som inte alls känner sig otrygga. Varför är det så?

Faktum är att mer än var tredje kvinna känner sig otrygg på kvällstid enligt Brå, och den största tryggheten känner äldre män. Kanske är det för att det är de äldre männen som gör oss tjejer otrygga. Enligt Brå:s undersökning om otrygghet ute på sen kväll kan vi se att kvinnors otrygghet är cirka 25 procent mer än männens.

Om vi inte ökar tryggheten för tjejer och kvinnor kommer vi till slut ha massor av kvinnor som begränsar sina liv. Det blir sjukt orättvist eftersom män inte alls känner samma otrygghet. Risken att bli utsatt för våldtäkt och låga straff för de våldtäktsmän som döms bidrar till otryggheten.

Varför ska vi behöva ta skit för männens handlingar?

Vi blir rädda i onödan och det hindrar oss från att göra det vi gillar vilket kan leda till värre saker. Jag kan tänka mig att flera säger att vi inte behöver gå ut på kvällstid, men varför ska vi begränsa oss för att män inte kan bete sig. Varför ska vi behöva ta skit för männens handlingar?

Vi behöver en lösning och det snabbt! Enkla saker som ökad belysning kan göra skillnad. Personal som kanske bara kan finnas där för att prata. Jag säger bara att vi behöver en lösning och att jag och mina vänner inte ska behöva vara oroliga för vår framtid.

En orolig tjej

LÄS MER: Kraftig ökning av rapporter om våld i nära relationer i Göteborg

LÄS MER: Fredrik fick hjälp att stoppa våldet

LÄS MER: Mer pengar för utsatta kvinnor och barn