Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: isabell Höjman/TT
Bild: isabell Höjman/TT

Varför ska vården slippa konkurrens?

Precis som man fritt får välja vilken butik man vill handla mat i, beroende på närhet, kvalitet och pris, ska man självklart få välja var man ska få sin behandling för cancer och andra sjukdomar, skriver Benjamin Alsin.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik till Jane Mattsson, 29/1

Den fria marknaden, en princip som vi i alla fall nominellt följer här i Sverige, dikterar att de bästa produkterna och tjänsterna framkommer av konkurrens. Varför ska sjukvården vara undantaget för denna princip?

Precis som man fritt får välja vilken butik man vill handla mat i, beroende på närhet, kvalitet och pris, ska man självklart få välja var man ska få sin behandling för cancer och andra sjukdomar. Även om statliga sjukhus är "befriade" från den fria marknadens konkurrens kommer fritt vårdval leda till bättre tjänster till lägre priser i den privata sektorn.

I slutändan kommer alla att tjäna på det, speciellt med den skattefinansierade offentliga vården som alternativ i bakgrunden. Oavsett så tjänar alla inblandade på att de som har råd väljer att finna sin vård någon annanstans, eftersom det lättar bördan för den offentliga vården, dit de skulle sökt sig annars. När de åker till Finland slipper vi andra betala för deras vård genom skattesedeln.

Benjamin Alsin