Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fria ord: Varför ska GWO:s verksamhet strypas?

Tag ansvar för Stiftelsen Göteborgsmusiken/Gothenburg wind orchestra (GWO), skriver Stig Emker.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Nu planeras för avvecklingen av orkestern som varit en angelägenhet för Göteborg sedan 1905. GWO har en uppskattad konsertverksamhet i Kronhuset och Västra Götalandsregionen och spelar ofta för utsålda hus.

Alltfler frågar sig; varför skall en så bra verksamhet strypas? För 2020 halverades verksamhetsbidraget från Göteborgs kulturnämnd.

Stiftelsen Göteborgsmusiken startades av Göteborgs kommunstyrelse (KS) 1992. Göteborg & Co, Göteborgs spårvägar och vänföreningen Göteborgsmusikens vänner blev stiftarna. Det kommunala anslaget till orkestern blev ett så kallat specialdestinerat bidrag som årligen beslutades av KS.

Sedermera har KS beslutat att ta bort den typen av bidrag och ge kulturnämnden det fulla ansvaret för kulturstöd.

Nu när kulturnämnden tvingades till stora besparingar inför 2020 är det uppenbart att det vilar ett tungt ansvar på KS för den uppkomna situationen.

Återinför specialdestinerade bidrag för institutionsliknande organisationer typ GWO.

Återinför specialdestinerade bidrag för institutionsliknande organisationer typ GWO. Verksamheter med statlig finansiering (via Västra Götalandsregionen), kulturhus, kollektivavtal och generalprogram skall inte konkurrera om bidrag med så kallade ”fria grupper”. GWO är en institution och har alla dess kännetecken.

KS startade Stiftelsen Göteborgsmusiken och bör därmed axla sitt historiska ansvar och se till att denna orkester får förutsättningar för fortlevnad.

Stig Emker, f.d. Valthornist i GWO, f.d. ledamot i stiftelsens styrelse.