Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rikspolischef Anders Thornberg. Bild: Carl-Olof Zimmerman/TT
Rikspolischef Anders Thornberg. Bild: Carl-Olof Zimmerman/TT

Varför lyssnar ingen på rikspolischefen?

Åtminstone regeringen borde ta rikspolischefens vädjande på allvar, skriver Peter Rosholm.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Det är en grundläggande insikt att det behövs en kombination av åtgärder för att bryta den organiserade kriminalitets inflytande. Hårdare straff och fler poliser behövs men forskning visar att det inte räcker. Satsning på socialsekreterare, uppgraderad välfärd och bättre skola och andra sociala satsningar behövs också. Rikspolischefen är tydlig, polisen klarar inte detta på egen hand. Ändå ser vi inga förslag om detta.

Ändå fortsätter ministrar och politiska partier att tävlar med varandra att kalla till presskonferens med besked om allt mer ”hårda tag”. Av högeroppositionen kan man kanske inte förvänta sig något annat. Men med tanke på statsministerns löfte om att vända på alla stenar borde åtminstone regeringen ta rikspolischefens vädjan på allvar.

Peter Rosholm, socialdemokrat

LÄS MER: Polischefen: Ett synnerligen allvarligt läge

LÄS MER: Det säger riksdagspartierna om gängkriminaliteten

LÄS MER: Svenska kopplingar till skjutningar i Danmark