Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Insändarskribenten ifrågasätter varför dottern inte får psykologhjälp hos barn- och ungdomspsykiatrin. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Varför ingen psykologhjälp hos BUP?

BUP skriver ut mediciner som ett billigare alternativ på behandling och skippar psykologbehandlingen medvetet, skriver ”En förälder som tröttnat”.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Jag läser Barn- och ungdomspsykiatrins inlägg den 21/8 (BUP: Vi gör alltid en ordentlig kartläggning), där verksamhetschefen skriver om psykisk ohälsa och att ”i vissa fall behöver barnet medicin. I de allra flesta fall behöver barn psykologisk behandling”.

Min 14-åriga dotter har varit patient hos BUP sedan nio års ålder och har knappt gått i skolan alls de senaste fem åren. Hon har inga vänner, har ångest inför att ens lämna hemmet med risk för att se jämnåriga och har nyligen börjat skära sig. Hon har lindrig/måttlig autism samt adhd (ej hyperaktivitet) i botten som problematik, men har under åren utvecklat allt mer psykiska problem.

Jag har åtskilliga gånger bett BUP om att hon ska få träffa en psykolog men alltid fått samma svar; en person med autism har ofta svårt att tillgodogöra sig en sådan behandling. Jag har förklarat att just min dotter trots autismen är mycket bra på att uttrycka och prata kring känslor, och implementera råd. Men nej, någon psykolog är inte aktuell.

Jag undrar även hur mycket värre det måste bli innan min dotter får komma till en psykolog på BUP och få den hjälp hon har rätt till?

Senaste mötet på BUP var med en sköterska som skulle följa upp medicinering med antidepressiva och se hur självskadebeteendet utvecklats. Under 1,5 timma pratade min dotter mestadels om hur hon mådde, om hennes självhat och om hennes självmordstankar. Mötet slutade med att sköterskan imponerat berömde min dotter för att hon hade en sådan fantastisk förmåga att prata och resonera kring sina känslor och sitt mående, och att inte många patienter på BUP som hon träffar har den förmågan. Slutligen sa hon att hon ville att min dotter skulle förstå vilken styrka hon hade!

Men kom ihåg, någon psykolog är inte aktuell! Trots att det till och med står på bipacksedel för den antidepressiva medicinen hon tar, att ungdomar alltid ska behandlas med medicinen i kombination med psykolog.

Så kan vi skippa skitsnacket! Detta beror på resursbrist. BUP skriver ut mediciner som ett billigare alternativ på behandling och skippar psykologbehandlingen medvetet.

Jag undrar även hur mycket värre det måste bli innan min dotter får komma till en psykolog på BUP och få den hjälp hon har rätt till?

En förälder som tröttnat

LÄS MER: Låg tillgänglighet till BUP – kritiseras av politiker