Sedan den 14 februari och fram till den 31 maj är det krav på att det bara få gå halvfulla tåg och bussar i fjärrtrafik. Varför gäller inte förslaget flyget? Man kan ha sina dubier kring detta. Länsstyrelserna ska övervaka att operatörerna följer reglerna. Hur ska länsstyrelserna avsätta resurser till detta?
Förslaget är mycket illa genomtänkt och frågan är – hur ska detta efterföljas? På de flesta tåg där det går att boka plats reser många med månadskort och andra biljetter som köps i apparater. Är det tänkt att personalen ska kolla detta vid avgång?
Som vanligt när politiker tar beslut så brukar det bli fiasko.
SJ påpekade i ett remissvar att det finns flera tåglinjer över 15 mil där folk reser på obokade platser. De föreslog att kravet på 50 procent bara ska gälla på sträckor med obligatorisk platsbokning, men regeringen lyssnade inte. (Svenska Dagbladet 13/2).
Infrastrukturminister Tomas Eneroth säger till TT att alla måste förstå allvaret. Vidare säger han enligt Svd: ”Min bedömning är att det här kommer att fungera väl”.
Han vet inte vad han talar om. Han funderar inte på vad det får för konsekvenser och än en gång – varför gäller det inte flyget? Som vanligt när politiker tar beslut så brukar det bli fiasko. De är för fina för att fråga dem som berörs vad konsekvenserna blir av ett förslag. Det gäller såväl sjukvården som kollektivtrafiken.
Christer Wilhelmsson, Järnvägsfrämjandet
LÄS MER: Kritik mot nya restriktioner på tåg och buss
LÄS MER: Profetiorna – så blir livet när corona-pandemin är slut
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.