Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Statsminister Stefan Löfven (S) läser regeringsförklaringen i riksdagens kammare.
 Bild: Anders Wiklund/TT
Statsminister Stefan Löfven (S) läser regeringsförklaringen i riksdagens kammare. Bild: Anders Wiklund/TT

Varför Fattigsverige tillbaka?

Vi som har jobbat och stretat i alla år får nöja oss med småsmulor och en pension som allt som oftast inte går att leva på, skriver Elisabet Fyhr.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Till Stefan Löfven (S): Jag är en av Sveriges panka pensionärer. Tack och lov har jag tak över huvudet och mat för dagen till skillnad från dem som du och de flesta av dina medarbetare helt uppenbart varken vill se eller höra talas om.

I din regeringsförklaring från den 21 januari 2019 avgav du en hel del löften. Är de kanske tänkta att ingå i höstbudgeten? Kanske kom de rent av bort i kompromissandet med samarbetspartierna?

Du säger att ”I Sverige står vi upp för människors lika värde”. Varför sker då inte detta i verkligheten? Du säger att svensk ekonomi är stark. Men vi som har jobbat och stretat i alla år får nöja oss med småsmulor och en pension som allt som oftast inte går att leva på. Trots att du trosvisst säger att ”Pensionen höjs för dem som arbetat ett helt yrkesliv till låga löner. De har kämpat för Sveriges välstånd. Nu ska de få den respekt de förtjänar”. Vad har du hittills gjort för att uppfylla det löftet?

Du säger att ”En ny stor skattereform genomförs. Så ska vi trygga välfärden". Är det i denna reform meningen att delar av Svea rikes pensionärer inte kan behålla sina bostäder och får gå och leta pantflaskor i soporna? Och exakt vad menar du med att ”de sista resterna av pensionärsskatten slopas”?

Du sa fler saker, men jag ska inte bli långrandig. Jag är en av all dem som skriver brev och mejl som riksdagens olika utskott fått den senaste tiden. Breven kommer att fortsätta strömma in till regeringen tills du ger en nöjaktig förklaring var pensionspengarna tagit vägen. Det är ingen idé att försöka gömma undan breven. De kommer att bli betydligt fler allt eftersom tiden går.

Elisabet Fyhr