Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

ASIH läggs ner och ersätts av ett mobilteam som kommer att arbeta vardagar dagtid, berättar insändarskribenten. Bild: Erik Nylander/TT
ASIH läggs ner och ersätts av ett mobilteam som kommer att arbeta vardagar dagtid, berättar insändarskribenten. Bild: Erik Nylander/TT

Varför försämra den palliativa vården i hemmet?

Vi befarar att den ersättningsmodell som föreslås, kommer att leda till en kraftigt försämrad vård, skriver signaturen Medarbetare i ASIH.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Patienter i Göteborg som är i behov av specialiserad palliativ vård i hemmet, kan i dag få den dygnet runt via ett väletablerat team av bland annat sjuksköterskor, läkare och fysioterapeuter.

Men den planerade nedläggningen av avancerad sjukvård i hemmet (ASIH) kommer att leda till att patienter kommer att skickas till akuten i högre grad och en ökad kompetensflykt ifrån sjukvården. Båda ger ökade samhällsekonomiska kostnader.

LÄS MER: Låt svårt sjuka få avsluta sitt liv på ett värdigt sätt i hemmet

Vi som arbetar inom ASIH känner stark oro inför dess nedläggning. Vi befarar att den ersättningsmodell som föreslås, kommer att leda till en kraftigt försämrad vård i hemmet för de sjuka patienterna som har komplexa medicinska omvårdnadsbehov och i dag vårdas inom ASIH i Göteborgs stad.

Ett väl fungerande samarbete har de senaste tio åren funnits mellan läkare på Sahlgrenskas palliativa sektionen och sjuksköterskor samt rehabpersonal anställda i Göteborgs stad. Detta samarbete som pågått dygnet runt, ska nu avvecklas och ersättas av mobila palliativa team som kommer arbeta vardagar dagtid.

LÄS MER: Gunnar, 78, får hjälp att dö hemma

Teamet kommer utgå ifrån Sahlgrenska men utan arbetsterapeuter och fysioterapeuter, som det finns nu. Detta kommer att leda till att patienter skickas in till Sahlgrenskas akutmottagning på kvällar, nätter och helger. I dagsläget saknas en specialiserad palliativ vårdavdelning for denna patientgrupp.

Varför förändra en verksamhet som fungerar bra och kan utvecklas vidare? Vart tog den goda och nära vården vägen som ska drivas utifrån den enskilda patientens behov?

Medarbetare i ASIH

LÄS MER: Stor kritik när dödssjukas hemvård ska förändras

LÄS MER: Vi vill att fler svårt sjuka får palliativ vård i hemmet