Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Meli Petersson Ellafi

Varför får inte vi vila som andra?

Andra yrkesgrupper ska ha elva timmars vila mellan arbetspassen, men inte vi undersköterskor. Där räcker det visst med nio. Hur kan fack och politiker gå med på det? skriver signaturen Madelene.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Yrket undersköterska. Vad innebär det? Lång gedigen utbildning? Nej. Högavlönad? Nej.

Undersköterska är ett hedersamt men även slitsamt yrke. Det kan handla om att vi tränar upp en dam som brutit höften att lära sig gå igen, att hålla en herre i handen tills hans sista andetag, att samtala med anhöriga som är oroliga, stämma av med sjuksköterskor så att mediciner stämmer, lägga om sår så att de kan läka. Vi möter alla slags människor med diverse problem, behov och erfarenheter, och vi finns vid deras sida, men tyvärr allt för lite eftersom vår tid inte räcker till allt vi verkligen vill och behöver göra.

Vi arbetar till 22 och klockan 07.00 morgonen därpå ska vi vara på plats igen i stället för att sätta in mer personal som gör att man faktiskt kan vila mellan passen. Är det verkligen rimligt att spara in pengar på detta sätt?

Jag älskar mitt arbete och kan inte tänka mig något annat. Varför är det då så nedprioriterat hos politikerna? Varför måste allt "sparas in på" i vården och omsorgen? Varför är våra äldre så bortprioriterade?

Och varför går det kommunala facket med på att vi i vården ska ha ett undantag från arbetstidslagen på nio timmars vila mellan passen när lagen säger elva timmar för andra?

Vi arbetar till 22 och klockan 07.00 morgonen därpå ska vi vara på plats igen i stället för att sätta in mer personal som gör att man faktiskt kan vila mellan passen. Är det verkligen rimligt att spara in pengar på detta sätt?

Jag är stolt över att vara undersköterska men jag undrar åter igen, varför ska våra äldre drabbas av besparingar när politikerna själva sitter med höga löner? Varför kan inte de gå ner i lön om det nu ska sparas så mycket? Är verkligen våra äldre, som har byggt upp den grund våra politiker står på, mindre värda än vad politikerna är?

Madelene

stolt undersköterska