President Trump har ansett att vi borde spendera två procent av BNP på försvaret. Därför gör vi det, skriver Ivar Aronsson.
President Trump har ansett att vi borde spendera två procent av BNP på försvaret. Därför gör vi det, skriver Ivar Aronsson. Bild: Evan Vucci

Varför deltar vi?

Varför skall vi delta i en världsomfattande upprustning som dirigeras av USA? Vi har möjlighet att skapa en mer avspänd situation i Nordeuropa genom att återuppliva så mycket som går av vår neutralitet, skriver Ivar Aronsson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS

Sveriges försvar skall rustas upp från en låg nivå. Alla vapengrenar skall bli starkare: armé, marin, flygvapen. President Trump har ansett att vi borde spendera två procent av BNP på försvaret. Därför gör vi det. Armén kan behövas om USA vill ha en insats i Afghanistan eller något annat gudsförgätet ställe. Varför skall vi ha ubåtar? USA har sedan länge spenderat mer än två procent av BNP på sitt försvar. Vad skall det vara bra för? Jo, för dem som har aktier i den amerikanska försvarsindustrin och som har sina lobbyister i Washington.

Men den svenska upprustningen måste ju motiveras på ett acceptabelt sätt. Därför påstår man att Ryssland är ett hot. Man pekar på annekteringen av Krim. Men av alla överträdelser av internationell rätt som förekommit de senaste femtio åren är väl denna annektering den minst klandervärda. USA har gjort mycket värre saker och representanter för USA har uttryckligen förklarat att man skiter i internationell rätt. Man ser grandet i den enes öga men inte bjälken i den andres (för att nu låna ett uttryckssätt från en gammal bibel).

ANNONS

Varför skall vi delta i en världsomfattande upprustning som dirigeras av USA? Vi har möjlighet att skapa en mer avspänd situation i Nordeuropa genom att återuppliva så mycket som går av vår neutralitet. När det gäller försvarsmakten borde det räcka att ha ett starkt flygvapen.

Ivar Aronsson

Herrljunga

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS