Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Var kommer vårdköerna ifrån?

Första frågan man bör ställa sig är ”Vad har hänt de senaste 20 åren?", skriver signaturen Icke socialist.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik till Snuvig socialist, 19/12

Själv har jag ingen privat sjukvårdsförsäkring och har varit med att betala för mig själv och många andra genom skatt i 55 år. När det var aktuellt med egen försäkring fanns det inte på kartan att nuvarande situation kunde uppstå. Första frågan man bör ställa sig är ”Vad har hänt de senaste 20 åren?". Vårdköerna har ju inte uppstått för att privata alternativ blivit flera.

När man inte får den vård man behöver måste man söka sig egen vård, betala stora pengar, ibland med hjälp av lån, i ett försök att rädda livhanken.

Även detta är svårt eftersom privata kliniker till stor del bara har två kunder, nämligen landsting och försäkringsbolag. De är helt enkelt ofta helt ointresserade av privatpatienter. Landstingen klarar inte sin uppgift och köper privat vård för dyra pengar. Det säger en del om hur skattefinansierad sjukvård fungerar. Av egen erfarenhet ställer jag mig skeptisk till önskedrömmen att läkare prioriterar de som är mest sjuka. De har piskan att spara pengar och väljer när de kan att låta dem som protesterar högst komma före i kön.

Icke socialist