Första gången jag hörde talas om tvångsförflyttning av förskollärare så trodde jag att det var ett dåligt skämt, menar insändarskribenten.
Första gången jag hörde talas om tvångsförflyttning av förskollärare så trodde jag att det var ett dåligt skämt, menar insändarskribenten. Bild: Stefan Bennhage

Var finns respekten?

Även om man är anställd som förskollärare i Göteborgs Stad och inte på den specifika förskolan så rättfärdigar det inte att man bryter upp fungerande arbetslag, använder tvång, skapar oro och psykisk ohälsa, skriver Yvonne Careliusson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS

Första gången jag hörde talas om tvångsförflyttning av förskollärare så trodde jag att det var ett dåligt skämt! Fast det tycks vara allvar vilket gör mig oerhört förvånad.

Man har väl gjort en konsekvensanalys så att man förstår och är medveten om vad det är man utsätter barn och personal för när man bryter upp fungerande arbetslag och tvångsförflyttar människor. Det är skrämmande att man som chef tycks tro att man kan lösa ett komplext problem på ett enkelt sätt? Jag undrar var kunskap om och respekt för mänskliga värden och behov finns. Kanske har man kunskap men kan inte eller bryr sig inte om att omsätta den till verkligheten. Även om man är anställd som förskollärare i Göteborgs Stad och inte på den specifika förskolan så rättfärdigar det inte att man bryter upp fungerande arbetslag, använder tvång, skapar oro och psykisk ohälsa.

ANNONS

Undrar hur det hade sett ut om det omvända gällt, det vill säga om det hade varit en manlig kommunal förvaltning/arbetsplats?

Man planerar tydligen att anställa flertalet outbildad personal på heltid och efter cirka två år så gäller LAS (lagen om anställningsskydd) som innebär att personen får en tillsvidareanställning. Ett sätt att spara pengar på, men kvaliteten blir därefter – fast det tycks man inte bry sig om!

Följdfrågan blir såklart om man planerar att följa efter inom grundskoleförvaltningen, det vill säga att anställa assistenter, tvångsförflytta pedagoger för att få en jämnare fördelning inom skolorna i staden och spara pengar!

Undrar hur det hade sett ut om det omvända gällt, det vill säga om det hade varit en manlig kommunal förvaltning/arbetsplats? Chefen säger till personalen på bygget att man vill ha en jämnare fördelning, snickarna är för dyra så man kommer att tvångsförflytta vissa dito och typ grovarbetarna får istället vara behjälpliga och utföra snickarnas arbetsuppgifter. Arbetar man på samma sätt inom manlig sektor eller hade spörsmålet aldrig ens kommit på tal?

Jag undrar vad politikerna säger om detta? De kanske också struntar i de mänskliga värdena och de psykologiska konsekvenserna?

Yvonne Careliusson

LÄS MER: Föräldrar – vet ni vad som händer med förskolan?

LÄS MER: All personal på förskolan byts ut

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS