Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fria ord: Var finns logiken hos miljöfolket?

Vid förbränning i motorer bildas ungefär lika mycket koldioxid oavsett om det är fossil- eller biobränsle, skriver insändaren.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Nästan ingen förnekar global uppvärmning. Det uppmäts nu nivåer av koldioxid högre än på över hundra år och hög halt i atmosfären anses öka den globala uppvärmningen. Väldigt många vill därför minska atmosfärens koldioxidhalt och det mycket snabbt, alltså inom 15 – 30 år.

Samma miljöfolk, som vill detta, har nu fått igenom att allt mer biobränsle ska ingå i fordonsbränsle. Vid förbränning i motorer bildas ungefär lika mycket koldioxid oavsett om det är fossil- eller biobränsle.

Problemet är att naturen inte förmår skilja på bra och dålig koldioxid och därför eldar biobränsle på den globala uppvärmningen. Det tar nämligen 50 – 100 år för biobränslets koldioxid att åter bindas i träd, som växer upp såsom ersättning för de avverkade.

Detta miljöfolkets agerande är därför betydligt sämre för klimatet än att låta träd och växter stå på rot och absorbera koldioxid till sin fotosyntes. När träd och växter avverkas avges också en hel del av den koldioxid, som är bunden i marken.

Således borde energin hos miljöfolk kanaliseras till att verka för en fordonsflotta bestående av rena elfordon laddade med grön el och elfordon med bränsleceller drivna med grön vätgas. Då skulle ingen koldioxid tillföras från fordon i drift.

Miljövän