Vi uppmanas duscha snabbt och samla på regnvatten, men vattenkostnaden för ett enda ägg är 200 liter, skriver Anette Ingelsson.
Vi uppmanas duscha snabbt och samla på regnvatten, men vattenkostnaden för ett enda ägg är 200 liter, skriver Anette Ingelsson. Bild: Tommy Feldth

Var är alla tips om det som sparar mest vatten?

Vi uppmanas duscha snabbt och samla på regnvatten, men vattenkostnaden för ett enda ägg är 200 liter, skriver Anette Ingelsson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS
|

Bevattningsförbud är ofta standard, mindre snö och regn på vintern och regnfattiga somrar, gör att grundvattennivåerna är låga.

Kommunen ger tips för att minska risken för vattenbrist, men var är tipsen om det som sparar mest vatten?

Vi uppmanas duscha snabbt, inte spola jämt, inte plantera, laga droppande kranar och samla på regnvatten, men inget om att spara på det “osynliga” vattnet!

Många hävdar att andra inte ska lägga sig i vad de äter, men är det rimligt att det personliga valet att äta kött, mjölk och ägg får fortsätta, när det påverkar vilda och tama djur samt vår egen livskvalitet negativt, med torka, minskad vattentillgång och slöseriet med mat vi själva kan äta?

ANNONS

Varje år gasas 2,6 miljoner grisar och för varje kilo kött har det gått åt 600 liter vatten och 6 kilo foder.

För att göda upp 119 miljoner fåglar som årligen dödas, kostar det 4300 liter och 3-4 kilo proteinrikt foder för varje kilo kött.

Vattenkostnaden för ETT ägg är 200 liter!

En ko som avlas fram inom mjölk- och köttindustrin dricker 60-100 liter vatten varje dag.

Det slösas 15000 liter vatten för varje kilo kött från kalvar, kor och tjurar och 5000 liter för varje kilo ost som produceras.

Djurindustrin hävdar att det mesta är regnvatten, undrar vart allt vatten kommer ifrån när det knappt regnar?

För att odla ett kilo ärtor används 1979 liter vatten, så låt vegobiffen få det att vattnas i munnen, så har vi råd att även fylla glaset med vatten!!

Anette Ingelsson

LÄS MER:Ha empati med hönan bakom ägget

LÄS MER:Äter du kycklingar?

LÄS MER:Så kan du förhindra framtida vattenbrist redan nu

ANNONS