”Att låta ett gammalt, sjukt och lidande djur somna in är det finaste man kan göra”, skriver Hanna Jönsson.
”Att låta ett gammalt, sjukt och lidande djur somna in är det finaste man kan göra”, skriver Hanna Jönsson. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Vänta inte med avlivning när det är det bästa för djuret

Att undvika att avliva sitt djur för att man själv inte vill skiljas från den, är att utsätta sitt djur för lidande, skriver Hanna Jönsson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS
|

Replik

2/6 De avlivade vår katt utan att vi fick ta farväl

Jag läser med tårar i ögonen Staffan Josefssons insändare. Inte på grund av att han och hans fru inte fick ta farväl av sin 20-åriga katt då länsstyrelsen och polisen kom och hämtade den, utan hur man som djurägare kan vänta fyra dagar med att låta sin gamla, sjuka katt få somna in.

Andningsproblem är mycket akut och ett djur med andningsproblem lider lika mycket som en människa. Hade Staffan eller hans fru haft andningsproblem är jag övertygad om att de inte hade lämnat sjukhuset på torsdagen, för att sedan uppsöka ett annat sjukhus fyra dagar senare.

ANNONS

Ni hade chansen att ta bort ett fruktansvärt lidande för er katt. Att låta ett gammalt, sjukt och lidande djur somna in är det finaste man kan göra för en älskad familjemedlem. Att däremot undvika att snarast avliva sitt djur för att man själv inte vill skiljas från den, är att utsätta sitt djur för lidande.

Djuren är fantastiska, otroligt tappra och döljer ofta sina krämpor eller besvär för sina djurägare. Det leder ibland till att när man väl söker vård kan en sjukdom vara långt framskriden. I vissa fall så långt framskriden att det inte finns något veterinärerna kan göra.

Jag är ledsen, men länsstyrelsen och polisen hade inget val. Det hade däremot Staffan och hans fru.

Hanna Jönsson, leg. veterinär

LÄS MER:Folk förlöjligade min sorg när min älskade katt dog

LÄS MER:Historien om det där kattskrället

LÄS MER:Djurskötaren Anna drömmer mardrömmar om att ha glömt låsa burarna

ANNONS