Man äger inte sin lägenhet om det är en bostadsrätt, menar insändarskribenten. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Man äger inte sin lägenhet om det är en bostadsrätt, menar insändarskribenten. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Vakna upp – du äger inte din bostadsrätt!

Det här med "jag vill äga min bostad" är alltså rent skitsnack, skriver Lisbeth Nordqvist.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Nu ska allmännyttan befrämja ombildandet av hyresrätter till bostadsrätter. På många håll rungar hurraropen: Jag vill äga min bostad.

Det stora problemet är att allt beror på ett missförstånd: Man äger inte en lägenhet när man har en bostadsrätt. Som namnet säger, handlar det om rätten att bo i en viss lägenhet, inte att äga den. Följden är att man, i princip, inte har något substantiellt motvärde för sin investering, utan att den är rent spekulativ.

LÄS MER: Här har bostadspriserna ökat mest i Göteborg – på tio år

"Värdet" på bostadsrätten är dessutom helt beroende av föreningens ekonomi. Köper man till exempel en bestående bostadsrätt är det a och o att ingående studera föreningens balansräkning och annat. Värdet på bostaden står och faller med den. I värsta fall står man till slut utan varken pengar eller bostad.

Det här med "jag vill äga min bostad" är alltså rent skitsnack. Du äger den inte. Om det är någon som gör det, är det banken.

Vakna upp!

Lisbeth Nordqvist

LÄS MER: Göteborg behöver både bostads- och hyresrätter

LÄS MER: 20 000 unga göteborgare tvingas bo kvar hemma