Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Paul Kleiven
Bild: Paul Kleiven

Vaddå stor vattenbrist?

Tror ni exempelvis att de stora kryssningsfartygen medför vatten från land i stora tankar ombord? skriver signaturen Påläst.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Mycket ska man höra innan öronen ramlar av, brukar det heta. Nu gapar nästan alla om att spara på vattnet. Grundvattnet är lågt, och så vidare.

Hm ... Lösningen är närmare än vad man tror. Kustkommunerna skulle utan problem kunna skaffa sig avsaltningsverk (en firma i Sverige är specialiserade på sådana och hjälper länderna söderöver att hämta sitt vatten ur havet) och ett reningsverk i serie med det för att ha nästan oändlig tillgång till drickbart vatten.

Eller tror ni exempelvis att de stora kryssningsfartygen medför vatten från land i stora tankar ombord?

Nästan vartenda ett fartyg av lite större format tar sitt vatten direkt ur havet och avsaltar det ombord och renar det kemiskt. Så varför skulle inte Göteborg, Stenungsund, Tjörn, Orust med flera kommuner där vattenbrist hotar kunna göra samma sak?

Mitt svar: Förmodligen brist på kreativitet hos beslutsfattarna.

För det kostar givetvis en peng. Men den pengen skulle kunna tas från alla onödiga evenemang.

Påläst