Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Trängselskatten på nio kronor kan på inget vis motivera Transportstyrelsens hela hantering, menar insändarskribenten. Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT
Trängselskatten på nio kronor kan på inget vis motivera Transportstyrelsens hela hantering, menar insändarskribenten. Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

Vad kostar nio kronor?

Jag har som privatperson oerhört svårt att förstå den slösaktighet som kännetecknar en statlig myndighet som skickar brev med krav på enstaka kronor, skriver Thomas Berggren.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Kära Transportstyrelsen! Vi vet alla hur viktigt det är att spara pengar i dessa tider och jag måste säga att jag blir ytterligt förvånad när ert brev med krav om betalning för trängselskatt för april månad (i Göteborg) kom. Summan som krävdes, för den enda passage som registrerats för april månad, var nio (9) kronor, vilket belopp ska vara inbetalt senast den 30 juni.

Jag har nu ett förslag. Skjut denna löjligt låga summa vidare till nästa räkning. Trängselskatten, nio (9) kronor, kan på inget vis motivera Transportstyrelsens hela hantering; registrering av passagen, därefter print av fysisk pappersräkning, följt av kuvertering, porto och slutligen transport.

Sannolikt uppgår kostnaderna för varje enskild räkning/försändelse ett betydligt högre belopp än det som utkrävs. Det handlar om Ebberöds Bank, med andra ord.

Jag har som privatperson oerhört svårt att förstå den slösaktighet som kännetecknar en statlig myndighet som skickar brev med krav på enstaka kronor. Ett belopp som utan vidare kan föras vidare rent dator– och bokföringsmässigt till nästa period.

Jag skulle inte klaga det minsta om Transportstyrelsen bokförde de nio (9) kronorna under kommande period. Den enda förlust den statliga myndigheten kan göra är i så fall 30 dagars förlust av ränta på de nio (9) kronorna.

Den räntan är jag villig att betala. Tio eller tjugo öre, det spelar inte mig så stor roll. Jag är en generös man. Rent av hjälpsam, om ni frågar mig.

Thomas Berggren

LÄS MER: DEBATT: Kräv folkomröstning av trängselskatten