Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Det finns många sätt att minska klimatutsläppen men mitt intryck är att all diskussion och alla föreslagna åtgärder bara tar fasta på små och symboliska saker och inte på helheten, skriver Ulf Persson. På bilden flytande hus i Holland som klarar översvämningar och stigande vattennivåer. Bild: Lars Pehrson / SvD / TT

Vad gör störst klimatnytta?

Själv har jag inga svar på vad som är det effektivaste och bästa sättet att minska klimatpåverkan, men mitt intryck är att all diskussion och alla föreslagna åtgärder bara tar fasta på små och symboliska saker och inte på helheten, skriver Ulf Persson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Det är säkert skadligt för klimatet att flyga. Men det är brist på proportioner att göra flyget till den enda syndabocken i sammanhanget. Det är svårt att få fram de rätta siffrorna för vad olika delar av samhället bidrar med i forma av växthusgaser. Vissa vill till exempel räkna med svenskars resor utomlands med plan som tankas utomlands i Sveriges bidrag till CO2-utsläppen, men om man gör det så borde man väl räkna bort de utsläpp som stålverket i Luleå ger upphov till och som hänför sig till stål som exporteras?

Oavsett hur man räknar så finns det många andra klimatbovar än flyget.

Oavsett hur man räknar så finns det många andra klimatbovar än flyget. En sådan är cementindustrin, troligen större än flygets. Där frigörs CO2 ur kalk- stenen när man tillverkar cement. Bo måste man ju, men hur man bor klimat- smart är en annan fråga. I SVT:s har programmet Husdrömmar visats under några års tid. Inte en enda gång har i varje fall jag hört något om materialvalets klimatpåverkan.

Trä eller utrangerade containrar borde vara smartare val än betong. Det verkar också vara inne med stora glaspartier. Men hur klimatsmart är det med tanke på hur glas tillverkas? Och varför skambelägger man inte alla som bor i stora hus och lägenheter?

Och varför ska man bara betrakta Sverige och inte se till ett större sammanhang?

Själv har jag inga svar på vad som är det effektivaste och bästa sättet att minska klimatpåverkan, men mitt intryck är att all diskussion och alla föreslagna åtgärder bara tar fasta på små och symboliska saker och inte på helheten.

Ulf Persson