Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Oljepalmsplantage på Sumatra. Till höger ett regnskogsträd som av någon anledning lämnades kvar när skogen höggs ned. Foto Roland Johansson / TT SCANPIX kod 10510 Bild: ROLAND JOHANSSON
Oljepalmsplantage på Sumatra. Till höger ett regnskogsträd som av någon anledning lämnades kvar när skogen höggs ned. Foto Roland Johansson / TT SCANPIX kod 10510 Bild: ROLAND JOHANSSON

Vad betyder det egentligen att ”rädda regnskogen”?

Jag är helt emot skövling av regnskogen för att plantera soja, oljepalmer eller ha boskap, men jag tror att det blir svårt att förbjuda import från ”regnskogen”, skriver ”T Skog”.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik

10/1 Rädda regnskogarna

Att EU ska upphöra med import av varor som är ett resultat av skövling av regnskogen i Brasilien är ett otydligt och farligt förslag, som kan ha motsatt effekt. Vilka varor menas? Soja och kött är enkla att definiera. Skogen bränns ner för att ge plats till sojaodlingar och boskapsuppfödning, två produkter som ger snabba inkomster. Men det finns produkter som skyddar regnskogen men ändå kan uppfattas som fel att köpa dem för de kommer från regnskogen.

Ett exempel är tropiska trävaror som med fördel kan används i utomhusmiljöer (altaner, trappor, kajer, lekplatser) då de på grund av sin naturliga hållbarhet inte behöver behandlas med kemikalier och ändå håller i decennier.

Tropiska trävaror från Brasilien produceras av medelstora företag som får licenser att avverka skog genom selektiv gallring (endast mogna träd fälls) under en lång tidsperiod, normalt 20 år. Eftersom bara ett träd bland många fälls ner så förblir skogen nästan intakt. Efter ett år kan man inte se skillnaden från luften, på ett gallrat och ett icke gallrat område.

De företag som producerar dessa trävaror måste göra stora investeringar i skogsmaskiner, lastkajer, bostäder och social infrastruktur. De är de främsta intresserade av att bevara skogen så de kan få utdelning på sin långtidsinvestering.

De skyddar regnskogen.

Jag är helt emot skövling av regnskogen för att plantera soja, oljepalmer eller ha boskap, men jag tror att det blir svårt att förbjuda import från ”regnskogen”. Var går gränsen?

Det mesta av sojan och köttproduktionen i Brasilien kommer från södra Brasilien där det fanns både regnskog och öppna fält tills invandringen förändrade landskapet på allvar för 100–150 år sedan.

T Skog

LÄS MER: Regnskogar större än hela Sverige upp i rök

LÄS MER: Världens skogar fortsätter att minska

LÄS MER: Eva Birath, 64, har enbart kött på tallriken