Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Ronald Zak

Vad är det som är så hotfullt?

De som provoceras av Greta Thunberg kan behöva fundera över vad hon hotar och väcker i er, skriver signaturen Engagerad miljökämpe.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik till Grånad miljökämpe, 2/6

Det uppenbara svaret på frågan vad som inte löser våra problem är tankesättet bakom din insändare. Att uttala cynisk skepticism mot dem som vill förändra och köpa de myter och lögner som sprids om dem.

Greta Thunberg har beskrivit tydligt vad hon har gjort och varför, det är en googling bort, men då behöver du lyssna på henne, inte på dem som pratar om henne.

Problemet i dag är att vi är misstänksamma mot den som har principer, kräver förändring och vill gå emot våra normer eller mot de svagaste och fattigaste som inte har något val. Medan de stora företag och de makthavare som undviker att ta ansvar, för att det inte gynnar deras position eller ekonomi alternativt uttrycker förenklade svar på komplexa frågor, kommer undan.

Det finns inga produkter som löser vår stora samhällsutmaning, det krävs en förändring i samhällstrukturen på internationell nivå. Omställning kräver förändring i hur vi lever, tänker och vad vi värderar, inte bara vad vi köper. Greta är uppenbarligen villig till detta.

Ni som provoceras av henne kan behöva fundera över vad Greta hotar och väcker i er och bli medvetna om att det är era känslor, er rädsla, er brist på förståelse, inte Gretas.

Engagerad miljökämpe