Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vad är bäst för miljön?

Vi är många som strävar efter att minimera vår miljöpåverkan, bland annat genom att åka mindre bil, utnyttja kollektivtrafiken samt genom att använda bränslesnåla bilar eller bilar med fossilfritt bränsle. Gott så, skriver G-son.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

För att påverka oss i rätt riktning har skatter på fossilt bränsle och förmåner för hybrid- och elbilar införts. Man talar även om att införa skrotningspremier vid byte till nyare bil. Ur miljösynpunkt är det sistnämnda dock tveksamt.

Eftersom nyproduktion i sig innebär en enorm miljöpåverkan måste väl målet vara att begränsa den förstnämnda så mycket som möjligt, och helst bara till fossilfria fordon. Att då skrota 10 år gamla, väl fungerande, bilar är ett enormt resursslöseri och dessutom ganska dumt både ekonomiskt och ur miljösynpunkt. Bättre vore då att dessa gamla bilar, när de blivit ersatta av elbilar, övertas av personer eller hushåll som behöver bilen för kortare sträckor. Det blir bättre för den enskilde, för samhället och för miljön.

För att minska resursslöseriet borde därför bilar, äldre än tio år, hållas vid liv, så länge som möjligt, och erhålla skattelättnader om de körs kortare sträckor (helst på biobränsle).

G-son