Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Multisjuka borde prioriterats under vaccinationen mot covid-19 anser insändaren. Bild: Mikael Fritzon/TT
Multisjuka borde prioriterats under vaccinationen mot covid-19 anser insändaren. Bild: Mikael Fritzon/TT

Vaccinsveket mot mulitsjuka

Enligt min åsikt har man i VGR gjort det för lätt för sig med att överbetona ålder vid sin prioritering, skriver ”Erfaren distriktsläkare”.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Att underlåta att prioritera multisjuka vid vaccineringen mot covid-19 är ett svek mot dessa medborgare men också mot deras nära och kära. En del av dessa patienter kan också vara småbarnsföräldrar.

På varje vårdcentral finns specialmottagningar för hypertoni, hjärtsvikt, astma, KOL och diabetes. Man har ofta riktade insatser mot psykisk ohälsa och demenssjukdom. Relativt ofta är äldreboende kopplade på något sätt till vårdcentralen.

Nu undrar jag varför vaccinsamordnaren och hennes medarbetare inte har utnyttjat denna kompetens?! Organisationen med specialmottagningar har sett ut så här i stort sett sedan 2009.

I massmedia diskuteras numera ofta om fel som gjorts under den pågående pandemin – men även goda exempel lyfts fram. I ett radioreportage från en vårdcentral i Kristianstad berättade man om hur man hade en god vaccintäckning och att man där betonade medicinsk prioritering. "Man kände sina kroniska patienter"

Enligt min åsikt har man i VGR gjort det för lätt för sig med att överbetona ålder vid sin prioritering. Man har underskattat ansvarig personal i primärvården. Detta gäller inte bara läkare utan också i högsta grad sjuksköterskor som ger råd på telefon.

Låt oss i alla fall hoppas att kroniskt sjuka barn får sin vaccination innan de drabbas av försvårade skador.

Erfaren distriktsläkare

LÄS MER: Skandal att inte kunna boka vaccination!

LÄS MER: WHO:s uppmaning: Ställ in din sommarsemester