Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Vården har blivit djupt orättvis

Varför ska rätt vårdkompetens bara finnas till för dem som betalar utanför systemet? skriver Christina Ekman.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik till Benjamin Alsin, 3/2

Mängden sjukvårdsresurser är begränsad. Om en läkare behandlar en privatförsäkringspatient blir en offentligt finansierad patient obehandlad.

För de som har tillgång till snabbare vård kan skatteviljan antas minska. Varför betala två gånger för vården? När i dag över 650 000 personer har en gräddfil till sjukvården blir systemet djupt orättvist. Många i den offentliga sektorn har inte försäkringar som privatanställda. Andra har inte råd och äldre får inte ens teckna en försäkring.

I de privata vårdbolagen slipper personalen helger, jourer, kaos på akuten ... Våra sjukhus dräneras på erfaren och kompetent personal.

Förespråkarna hävdar: ”Försäkringspatienten med artros i knät opereras snabbt till en kostnad som samhället slapp att betala och är snabbt tillbaka i arbete. Det blir en vinst för samhället och resurser frigörs.” Detta sätt att argumentera känns så sorgligt. Varför ska busschauffören eller sjuksköterskan som verkligen behöver sina knän och också behövs i samhällsekonomin stå tillbaka? Varför ska rätt kompetens bara finnas till för dem som betalar utanför systemet?

Den generella välfärdsmodellen gör att alla kan ta del av den. Vi slipper ett samhälle med ett A och B-lag.

Christina Ekman