Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Är det så cyniskt så att man ser ett ökat antal sjuka som en inkomstkälla? Tanken är mig inte helt främmande, menar insändarskribenten.  Bild: Erik Nylander/TT
Är det så cyniskt så att man ser ett ökat antal sjuka som en inkomstkälla? Tanken är mig inte helt främmande, menar insändarskribenten. Bild: Erik Nylander/TT

Vårdcentraler = smittcentraler

Efter fyra besök på en och samma vårdcentral blir jag häpen över bristen på ansträngningar att minska smittorisken, skriver ”Patienten”.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Vårdcentraler liksom sjukhus är naturliga samlingsplatser för sjukdomar av olika slag. I dess väntrum tilltar rimligen bakterier och virus allteftersom antalet människor ökar. Vårdcentralerna är första anhalten när man behöver vård av något slag.

Efter fyra besök på en och samma vårdcentral blir jag häpen över bristen på ansträngningar att minska smittorisken. Det vill säga omsorg om varandra – patienter och vårdgivare.

Långa väntetider för att komma till provtagning eller doktor gjorde att många satt länge i det lilla väntrummet. Flera blev otåliga och gick fram till personal, som saknade såväl visir som munskydd. Sannolikt frågade man om när och om det skulle bli deras tur någon gång. Man gick nära inpå varandra – sannolikt av något slags behov av diskretion.

Flera patienter hostade rakt ut i luften. Armvecken hade man glömt.

Tvinga patienter att sprita sig och sätta på munskydd innan de går in i väntrummet.

Om Anders Tegnell & co pratar restriktioner och rekommendationer, så har dessa inte fått gehör på denna vårdcentral. Med denna trista erfarenhet frågar jag om det finns någon ansvarig som vågar ställa krav på sjukvården för att minska smittspridning. Man kanske inte ska räkna med staten, regionen eller kommunen, eftersom dessa mest talar förbi varandra. Men borde det inte finnas en chef för vårdcentralen som månar om sin personal och därmed om patienterna? Eller är det så cyniskt så att man ser ett ökat antal sjuka som en inkomstkälla? Tanken är mig inte helt främmande.

Hoppas att jag har fel.

Antalet patienter i väntrummen behöver begränsas i förhållande till storlek på och luftomsättning i dessa. Tvinga patienter att sprita sig och sätta på munskydd innan de går in i väntrummet. (Trots att Tegnell inte förstår vitsen med detta.) Och till sist – tvinga personal att bära munskydd och visir vid kortare avstånd än två meter till andra människor. Alltså även till medarbetare.

Patienten

LÄS MER: Fyra coronatester – långsamt är säkrast

LÄS MER: Stora grupper riskerar att bli utan influensavaccin