Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jag är så trött på att mödrar måste gå på sina söners begravningar, skriver insändaren. Bild: Meli Petersson Ellafi
Jag är så trött på att mödrar måste gå på sina söners begravningar, skriver insändaren. Bild: Meli Petersson Ellafi

Våra förorter blöder – på grund av ojämlikheten

Regeringen har presenterat ett program för gängkriminaliteten. Men vad är strategin för att förhindra att barn och unga blir offer för det dödliga gatuvåldet?, skriver Shamm Shamayi Salih.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

På mindre än 36 timmar har tre män mördats. Tre offer. Någons son, någons bror och någons pappa. Dödsskjutningarna i våra förorter är en kollektiv sorg för alla oss förortsbor.

Jag är så trött på att vi människor värderas olika beroende på vilken stadsdel vi bor i. Jag är så trött på att mödrar måste gå på sina söners begravningar. Detta är unga människor med drömmar, hopp och planer för en god framtid. Dessa offer är inte bara en siffra i dödsskjutningsstatistiken, det är liv vi talar om. Hur många mord behövs för att ni ska vakna upp och ta våra liv på allvar?

Statsminister Löfven, du säger att samhället blöder men ändå görs det inget konkret. Sådana som dig borde avgå. Jag tröttnar när det enda du kan bidra med är att sätta in polisiära insatser. När ska ni förstå att polisen aldrig kommer att kunna lösa ojämlikheten?

Regeringen har presenterat ett program för gängkriminaliteten. Men vad är strategin för att förhindra att barn och unga blir offer för det dödliga gatuvåldet? Hur ska vi säkerställa att de får växa upp i en trygg miljö med fungerande bostäder, vård och skola?

Våra förorter blöder och om vi inte fattar att det här är en effekt av de socioekonomiska skillnaderna och den strukturella rasismen kommer vi aldrig att kunna samarbeta. Sluta med det och ta ansvar i stället!

Shamm Shamayi Salih, svensk-kurdisk skribent

LÄS MER: Misstänkt nekar till mordet i Hjällbo

LÄS MER: Polischefen: I grunden ingen konflikt mellan släkter

LÄS MER: Elever på Hjällboskolan hålls hemma efter dödsskjutningen