Även lärare skulle gynnas av att skolan börjar en timme senare, menar Assar Påhlsson.
Även lärare skulle gynnas av att skolan börjar en timme senare, menar Assar Påhlsson. Bild: Berit Roald/TT

Våra betyg blir bättre om skoldagen börjar senare

De flesta elever som är trötta efter skolan är inte det för att det har varit en lång dag, skriver Assar Påhlsson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS

Det är många elever som måste gå upp väldigt tidigt på morgonen för att hinna ta sig till skolan. Detta gör att vi inte får så bra sömn. Vi borde få börja en timme senare så att vi kan vakna helt och komma igång på morgonen.

Eleverna behöver inte tänka på att de måste gå upp tidigt och då blir det mindre stress kvällen innan. Man vet att morgonen kommer att vara lugn. Faktum är att de flesta elever som är trötta efter skolan är inte det för att det har varit en lång dag, utan för att de inte har fått tillräckligt med sömn.

ANNONS

LÄS MER:Märta vill ha fredag hela veckan

Om vi börjar senare hinner vi sova mer vilket leder till att vi inte är lika trötta på lektionerna, vilket i sin tur leder till att vi kan fokusera bättre och, i slutändan, till att våra betyg blir bättre!

Det är inte bara bra för eleverna att börja en timme senare, då slipper även lärare stressa och har mer tid till att förbereda lektionerna på morgonen. Det är bra om de kan göra det i skolan i stället för hemma.

Så låt oss börja och sluta skoldagen senare!

Assar Påhlsson

LÄS MER:Så gick det för skolorna som tvingades spara

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS