Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Jessica Gow/TT
Bild: Jessica Gow/TT

Vår tids rädsla för böcker

Våga satsa på bildning/böcker och välutvecklad teknologi – sida vid sida. Så får vi kanske världen att bli lite bättre, skriver signaturen Lars-Erik.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Då den tidigare amerikanske presidenten Barack Obama fick frågan om hur man skall kunna göra världen bättre, lär han ha sagt: ”Läs högt för era barn ”.

En till synes förenklad syn på världens tillstånd, men kanske ligger det ändå något i detta uttalande.

Synen på läsning och litteratur har den senaste tiden visat sig hos såväl tv-producenter som bibliotekschefer, det vill säga: böcker tillhör ett omodernt område som helst skall monteras ner.

Samtidigt nås vi av uppgifter om statistik som visar på att läsning av skönlitteratur har minskat med två procentenheter i OECD-länderna de senaste tio åren och i Sverige ligger minskningen på åtta procent. Runt 39 procent av svenska elever har uppfattningen att läsning är slöseri med tid.

Den här utvecklingen känns ju helt logisk; om inte ens bibliotekscheferna värnar om läsningens betydelse, hur ska då elever kunna göra det?

Jag har sett ängsligheten hos bibliotekschefer i såväl storstad som landsbygd under många, många år.

Som systembibliotekarie med närmare 35 år i yrket och med ett klappande hjärta för både den tekniska utvecklingen och böcker – oavsett i vilken form – har jag sett ängsligheten hos bibliotekschefer i såväl storstad som landsbygd under många, många år.

Varför läsning är så viktigt har vi alla hört hundra gånger förut; den demokratiska tanken, ordets makt, en förutsättning för att komma in i samhället för alla utlandsfödda med ett annat modersmål än svenska och inte minst att vi genom läsning kan öka vår förmåga till empati och förståelse för vad det innebär att vara människa. Till detta kan nämnas att läsning är en ypperlig sysselsättning när det gäller övning av koncentration, nog så viktig i dessa tider.

Våga satsa på bildning/böcker och välutvecklad teknologi – sida vid sida. Så får vi kanske världen att bli lite bättre.

Lars-Erik