Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Biobränslen är inte den lösning vi behöver, menar insändarskribenten, som förespråkar vätgas.  Bild: PONTUS LUNDAHL / TT
Biobränslen är inte den lösning vi behöver, menar insändarskribenten, som förespråkar vätgas. Bild: PONTUS LUNDAHL / TT

Vätgas bättre än biobränslen

Grön vätgas är mycket lämplig för transportsektorn liksom för industriprocesser, skriver ”Miljövän”.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Apropå insändaren ”Stoppa fejklösningen med biobränslen” (4/1), då är många eniga om att koldioxidhalten i luften måste sänkas och det snabbt. Tyvärr släpper biobränslen ut koldioxid vid förbränning och naturen förmår inte skilja på god och dålig koldioxid. Därför är inte biobränslen den lösning vi behöver. Grön vätgas däremot släpper ut endast vatten från bränsleceller. Grön vätgas är mycket lämplig för transportsektorn liksom för industriprocesser.

Bertil Moritz presenterade den 7 oktober 2020 ett genomtänkt koncept där flytande vindkraftverk långt ute till havs producerar el, som används till elektrolys av havsvatten för att effektivt göra grön vätgas.

Presentationen visar hur litet miljöavtryck konceptet innebär samt hur stor hållbarhet det har och gjordes hos Västerbergslagens Ingeniörsklubb, en ideell förening grundad 1922 med oavbruten verksamhet sedan dess. Den finns tillgänglig på klubbens hemsida under ”Klubbprogram 2020”.

Miljövän

LÄS MER: Palmolja förbjuds i biodrivmedel

LÄS MER: Volvo i stort samarbeta om klimatsmarta lastbilar