Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Patrick Pleul
Bild: Patrick Pleul

Värsta syndarna är I-länder

Vore det inte lämpligare att skicka Greta och påven till länder som skitar ner bra mycket mer per capita än vad Kina gör? skriver Jim Ranåsen.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik

till Spleen, 25/4

Du verkar ha missförstått vart Greta och påven främst borde resa för att få ner koldioxidutsläppen. Till Kina säger du. De ökar förvisso mest, men människan har alltid sen urminnes tider strävat efter ökat välstånd. Något som vi i I-världen har, och har, så det blir över.

Stillahavsregionen, med bland andra Kina, Indien, Indonesien och Australien släpper förvisso ut cirka 49 procent av världens koldioxidutsläpp, men de är också där flest människor på Jorden bor. Kina, som du attackerar, släpper ut cirka 7,2 CO-ton/capita. Ungefär som EU/capita.

Tycker du inte att det vore lämpligare att skicka Greta och påven till länder som skitar ner bra mycket mer per capita än vad Kina gör?

Unna Kina att utvecklas och skicka duon i stället till de "värsta" CO-utsläpparna/capita), till exempelvis Kanada (värst m18,6 ton/capita), tätt följt av Luxemburg, Australien, Estland och USA (Ekonomifakta 2019).

Men ... det är väl lättare, att be andra fattigare länder att hålla igen i sin strävan efter välstånd, än att be om att vi ska förändra livet/välståndet i våra I-länder, eller hur Spleen?

Jim Ranåsen