Hur länge ska vi behöva vifta med röda flaggor och skrika oss hesa? skriver förskoleläraren Maria Karlander.
Hur länge ska vi behöva vifta med röda flaggor och skrika oss hesa? skriver förskoleläraren Maria Karlander. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Världens bästa förskoleverksamhet är ett minne blott

Barnen… ja, vad är det egentligen de får under sin utbildning inför skolstart?! skriver Maria Karlander.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS
|

Vi inom förskolan är trötta nu. Mycket trötta. Det handlar inte längre om att vår verksamhet är ”på väg att rasa”, som vi varnat om i flera år. Den har redan rasat.

Det är för många barn i grupperna under för långa vistelsetider. Vi är för få utbildade förskollärare och barnskötare och bristen på vikarier är katastrofal, för att inte tala om kvaliteten. Visst finns det pärlor men de ”plockas” oftast upp och tätar de personalluckor som finns.

Barnen… ja, vad är det egentligen de får under sin utbildning inför skolstart?!

Vi ska sänka våra ambitioner, säger arbetsgivaren som håller i pengarna. Vi ska tänka ”good enough”. Vi ska byta tänket se varje barn ”varje dag” mot ”någon gång under veckan”. Vi ska byta läroplanens mål från att ”kontinuerligt låta barnen komma i kontakt med matte, språk, naturkunskap” till ”någon gång under de fem åren de är hos oss”.

ANNONS

Vad är det som gör att samhället inte vaknar? Vad är det som gör att politikerna tänker ”budget i balans” i stället för att inse att förskolan sätter grunden för trygga barn? Trygga barn har större möjligheter att ta till sig de kunskaper och social kompetens som krävs för att bli en trygg vuxen. En trygg vuxen som bidrar till samhället.

Hur länge ska vi behöva vifta med röda flaggor och skrika oss hesa?

Vi orkar inte längre. Många av oss har redan gett upp. Lärarbristen är total och ändå vet vi att många utbildade nu arbetar inom andra områden. Varför? För att de ogillade sitt jobb? Nej, de insåg att förutsättningarna för att göra sitt jobb kommer att försämras ytterligare. Om det ens är möjligt.

Vi har kunskap och utbildning till att göra ett gott jobb inom vår profession. Men vi saknar förutsättningarna. Vår hälsa blir lidande, men vår ekonomi och vårt privatliv. Barnen blir lidande. Samhället blir lidande.

Sverige hade världens bästa förskoleverksamhet. Det är tyvärr ett minne blott.

Vad gör du för att vi ska få till en förbättring?

Maria Karlander, förskolelärare och huvudskyddsombud för Lärarförbundet

LÄS MER:Då är bästa åldern att skola in på förskolan – enligt forskarna

LÄS MER:Barnens hus i Hagen hotas av förbud

LÄS MER:Barn födda under pandemin ligger efter i utvecklingen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS