Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

 Bild: Johansen, Erik
Bild: Johansen, Erik

Världen går inte under

I dag lägger sig miljöfrågan som en tung våt filt över allt. Inte ens det ökade hotet om en kärnvapenkonflikt mellan världens stormakter tränger igenom miljöbubblan, skriver signatur Bilisten.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

I slutet av 1980-talet var budskapet att alla träd skulle dö när E6:an byggdes ut i Bohuslän. Trädkramare gav uttryck för sin ångest över hotet mot miljön. Idag är miljöångesten större än någonsin. Om vi inte gör något kommer världen att gå under. Isar och glaciärer smälter och havsnivån stiger. I Sverige har en ung tjej, stöttat av en PR-byrå, fått stort utrymme i media för sin kamp för att rädda miljön.

En intressant fråga är koldioxidens roll i det komplicerade system som Jorden består av. Koldioxid är en förutsättning för livet på Jorden dessutom är mängden koldioxid till stora delar producerad av naturen själv. En annan intressant fråga är hur träffsäkra alla datasimuleringar är. Projektioner inför framtiden är en utmaning och ingen modell är bättre än de data som matas in och analyseras. Det finns en utmärkt och tänkvärd amerikans sajt datacolada.org som verkligen visar hur svårt det kan vara att hamna rätt.

I min värld är närliggande problem som kriminalitet, terrorism och samhällets hörnpelare i form av vård, skola, polis och försvar viktiga frågor. Men i dag lägger sig miljöfrågan som en tung våt filt över allt. Inte ens det ökade hotet om en kärnvapenkonflikt mellan världens stormakter tränger igenom miljöbubblan.

Bilisten