Ökad militär upprustning kan leda till eskalering, polarisering och ökade spänningar, menar skribenten.
Ökad militär upprustning kan leda till eskalering, polarisering och ökade spänningar, menar skribenten. Bild: Efrem Lukatsky

Världen blir säkrare när unga lär sig fredsarbete

Bör vi inte satsa på en politik som gör allt för att förebygga att konflikter blir väpnade? skriver Gustaf Söderberg i en replik.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS
|

Replik

26/5 Obegripligt med en ”fredsakademi” i krigstider

Anders Bergström, din insändare gjorde mig förvånad, jag blev alldeles paff! Jag gissar, men kan inte veta säkert, att vi båda ser fred som målet för Ukraina, Ryssland och för mänskligheten i stort. Att vi båda tar avstånd från Rysslands ledares angreppskrig, är troligtvis självklart, liksom Ukrainas rätt att försvara sig.

Konfliktförebyggande insatser, bistånd, diplomati och avspänning, som alternativ till att rusta för krig, kan tyckas verklighetsfrämmande. Militära insatser kanske kan avskräcka, går inte det, så ska andra människor, skadas och dödas, och deras utrustning förstöras.

Risker med ökad militär upprustning är eskalering, polarisering och ökade spänningar. Bör vi inte i stället satsa på en politik som gör allt för att förebygga att konflikter blir väpnade? I dag görs inte en bråkdel av det arbetet, samtidigt som enorma resurser läggs på militära rustningar.

ANNONS

Fredsakademin är ett av de fredliga alternativen för en säkrare värld, genom att stärka unga människors röster i freds- och säkerhetsfrågor.

Anders! Jag ser fram emot din reaktion på mitt inlägg!

Gustaf Söderberg

LÄS MER:Svenska freds anser att alla militära övningar bör pausas

LÄS MER:USA har blivit lovade turkiskt ja till svenskt Nato-medlemskap

LÄS MER:Det är för lätt och för billigt att våldta kvinnor i krig

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS