Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vänd på frågan om ekomatens pris

Du undrade varför ekologiskt odlad mat är dyrare i affären. Tack för din fråga, som också skulle kunna ställas utifrån perspektivet hur viss mat istället kan värderas så lågt.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik

till Magnus Rönnmark, 25/2

Vi tror nämligen att den alltför billiga matens verkliga kostnad skjuts på framtiden och i slutändan betalas i form av sämre kvalitet på dricksvatten, åkermarkens bördighet och framtida generationers livsmedelsförsörjning. Sedan 1950-talet har konsumenter i Sverige halverat andelen av sin inkomst som går till mat, samtidigt som miljöproblemen kopplade till jordbruket ökar.

Vi menar att priset på ekomaten i större utsträckning återspeglar vad maten faktiskt kostar att producera eftersom eko-bonden inte pressar produktionskostnaderna genom användning av kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Istället kompenserar eko-bonden med ökad arbetsinsats och något lägre skördar.

Eftersom konstgödsel och naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel inte används bevaras och ökas den biologiska mångfalden och den negativa påverkan på klimat och miljö blir mindre. Därför får du en hel del mervärden på köpet när du väljer eko i butikshyllan!

Sedan är försäljningen av eko-produkter fortfarande bara en relativt liten del av den totala livsmedelsförsäljningen. Det innebär att dessa produkter måste särhanteras, vilket medför ytterligare kostnader i både produktion och distribution. Därför kan priserna sjunka om fler handlar eko-mat!

Anders Lunneryd, ekobonde och ordförande i Ekologiska Lantbrukarna