Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Stefan Berg
Bild: Stefan Berg

Utveckla stan med förnuft

I Göteborg byggs och förtätas överallt in absurdum, högt , fyrkantigt, mörkt, tätt och avskräckande, skriver signaturen Göteborgare – på riktigt.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

När jag läste debattartikeln i GP den 11 januari, ”Så kan Göteborg bli en hållbar och naturnära stad på riktigt”, skriven av landskapsarkitekt Hanna Ahlström Isacson, rördes jag till tårar. Äntligen någon med kraft och kunskaper att påverka som kan formulera vad många av oss helt vanliga göteborgare funderar så mycket på dagligen och känner med hela kroppen!

I Göteborg byggs och förtätas överallt in absurdum, högt , fyrkantigt, mörkt, tätt och avskräckande. Det kan omöjligt bli hållbart i längden. Precis som Hanna Ahlström skriver blir dessa miljöer omänskliga, i synnerhet för barn, unga och äldre. Vi behöver alla i vår omedelbara närhet ljusa miljöer och i all synnerhet naturliga grönområden värda namnet för att vi ska må bra både fysiskt och psykiskt, för vistelser och motion utomhus, för att kunna andas renare luft.

I klimatförändringarnas spår måste vi mer än någonsin värna om alla grönområden i staden, vartenda träd, varenda grön yta.

I klimatförändringarnas spår måste vi mer än någonsin värna om alla grönområden i staden, vartenda träd, varenda grön yta. Som Hanna skriver måste vi tänka på alla olika livsviktiga ekosystemtjänster som dessutom kan hjälpa oss att överleva oundvikliga extremväder av olika slag.

Förtätningen försvaras ofta med att vi måste få bort bilismen, vi ska bo trångt och nära för att kunna gå till fots till skolor, arbeten, butiker, till varandra. Det är en utopi anser jag.

Jag tror att inom en snar framtid har vi både ett delningssamhälle, väl fungerande lokaltrafik och miljövänliga transportmedel som gör att vi inte behöver bo ”på varandra”, vi kan förflytta oss på både miljövänliga och snabba sätt. Detta bör Göteborg satsa fullt ut på, här och nu, innan staden blir helt förstörd!

Göteborgare – på riktigt