Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Utbredd missuppfattning om kärnkraften

Så även om en del har tagit ställning för kärnkraften, så har inte IPCC gjort det. Låt oss hålla oss till fakta i denna avgörande framtidsfråga, skriver Jaana Gustavsson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik

till Lars Wiegert, 20/3

Lars Wiegert skriver om kärnkraften som räddare av klimatet och påstår felaktigt att FN:s klimatpanel IPCC hävdar att kärnkraft måste ingå för att klara 1,5-gradersmålet.

Detta har blivit en utbredd missuppfattning enligt professorerna Christian Azar, Ottmar Edenhofer och Sabine Fuss som alla själva medverkat i IPCC (SvD Debatt 11 mars).

IPCC:s roll är inte att förorda politiska beslut utan att göra bedömningar om det vetenskapliga underlaget samt åtgärder för att nå klimatmålen. De har refererat till olika framtidsscenarier för att nå klimatmålen, bland annat scenarier med mer kärnkraft än i dag.

Så även om du, Lars, har tagit ställning för kärnkraften, så har inte IPCC gjort det. Låt oss hålla oss till fakta i denna avgörande framtidsfråga.

Jaana Gustavsson