Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Insändarskribenten efterlyser att fler använder ringklocka vid mountainbikecyklande. Bild: Vilhelm Stokstad/TT
Insändarskribenten efterlyser att fler använder ringklocka vid mountainbikecyklande. Bild: Vilhelm Stokstad/TT

Uselt betyg för Göteborgs cyklister

Anpassa er hastighet, utrusta era cyklar med signalanordning och använd den omdömesfullt, skriver ”Gångtrafikant som kopplar”.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Enligt artikeln, ”Göteborg som cykelstad får uselt betyg” (GP 8/10), sågas staden av dess cyklister. Det kan säkert finnas fog för det med alla pågående byggen och trafikprojekt. Men om man går vidare till källan, ”Cyklistvelometern 2020” framtagen av Cykelfrämjandet, finns annat att notera. 4 procent av Göteborgs cyklister svarade att ”cyklister och fotgängare inte kommer i konflikt med varandra” och 23 procent av Göteborgs mountainbikecyklister anser att ”gångtrafikanter är det som skapar störst otrygghet”.

Med egna erfarenheter i exempelvis Delsjö- och Kåsjöterrängen kan jag bekräfta siffrorna och upplever en tydlig nonchalans eller i bästa fall allvarlig okunnighet hos flertalet cyklister. I den mån man är utrustad med ringklocka hör det till undantagen att den används. Otaliga gånger har jag med kopplad hund blivit omkörd bakifrån med minimalt avstånd utan varnande signal, häromdagen med 10 centimeters marginal från min högerarm. Vid det tillfället av två i bredd.

Man kanske som cyklist tror att den egna framfarten hörs tydligt men ofta maskeras den av naturens egna ljud, inte minst när det blåser eller regnar.

Nån vecka tidigare blev jag och hunden omkörda av en MTB-fartdåre i en brant nedförsbacke. Efter mitt rop ”ta det lugnt” stannade och skrek cyklisten ”håll dej undan, det blir farligt om jag måste bromsa med framhjulet”. Att anpassa farten föresvävade inte den individen. Eftersom han saknade ringklocka påpekades detta. Svaret blev ”i terräng finns inga regler för cykel och cykling”. Det svaret fick avsluta den dialogen.

Som hundförare håller jag hunden kopplad på min och vägens vänstra sida men att hela tiden till 100 procent garantera den positionen går inte. Man kanske som cyklist tror att den egna framfarten hörs tydligt men ofta maskeras den av naturens egna ljud, inte minst när det blåser eller regnar.

Därför vädjar jag framför allt till er skogs- och elcyklister: Anpassa er hastighet, utrusta ert fordon med signalanordning och använd den omdömesfullt! Det kan säkert glädja även andra gångtrafikanter, minska er otrygghet, innebära höjt och kanske till och med ett godkänt betyg.

Gångtrafikant som kopplar