Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Datasäkerhetsföretaget Crypto AG har i decennier sålt krypteringssystem som USA och Tyskland kunnat avlyssna. Bild: Alexandra Wey
Datasäkerhetsföretaget Crypto AG har i decennier sålt krypteringssystem som USA och Tyskland kunnat avlyssna. Bild: Alexandra Wey

USA och Kina lika goda kålsupare

Tror du att USA plötsligt slutat att spionera på sina ”vänner”? Det tror inte jag, skriver signaturen Cui bono?.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

USA:s politiska ledning och institutioner varnar Väst för det kinesiska bolaget Huaweis teknik och tekniska lösningar. Det framhålls att det är hög risk att Kinas ledning (kommunistpartiet) mjölkar 5G-näten på information om stater, företag och privatpersoner. Inte bara insamling utan också aktiv manipulering.

Klart sådana risker finns; USA har ju själva visat Kina hur man går till väga. Edward Snowden blottlade USA:s förakt för vänligt sinnade stater och allierade genom NSA:s enorma och detaljerade övervakning av statschefer, opinionsbildare, företagsledare och till och med medelsvensson. Kufen Julian Assange har blottlagt USA:s olagliga och omoraliska aktiviteter överallt på vår jord.

För bara några dagar sedan avslöjades att CIA (USA) och Tysklands säkerhetstjänst i decennier varit hemliga delägare till ett kvalificerat datasäkerhetsföretag i Schweiz.

För bara några dagar sedan avslöjades att CIA (USA) och Tysklands säkerhetstjänster i decennier varit hemliga delägare till ett kvalificerat datasäkerhetsföretag i Schweiz. Företaget sålde krypteringssystem till stater och stora organisationer; i köpet ingick en dold finess som gav USA och Tyskland tillgång till användarnas krypterade kommunikation. Det är tveklöst så att USA vet hur man gör och därmed oroas över att Huawei har tagit lärdom av USA:s ljusskygga verksamheter.

Tror du att USA plötsligt slutat att spionera på sina ”vänner”? Det tror inte jag!

Nej, vi ska köpa de tekniska lösningar som är effektivast, men självklart har vi som köpare ansvar att kontrollera vad vi köper. Sverige, ett av världens mest digitaliserade och tekniskt avancerade länder, måste väl ändå ha förmåga att skilja agnarna från vetet?!

Cui bono?