Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Josefin Nilsson

Urinproven på Skogome är förnedrande

Om man inte lyckas leverera i denna påfrestande situation klassas det som en vägran, skriver Mr T.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

På anstalten Skogome utgår de från att alla är drogmissbrukare. Detta innebär att man som intagen regelbundet hämtas för att lämna urinprov. Rutinen är då att man inför två kriminalvårdare tvingas klä av sig naken samt inför dessa urinera i en burk. Detta är oerhört förnedrande och obehagligt. Även en del av vårdarna känner obehag.

Om man inte lyckas leverera i denna påfrestande situation klassas det som en vägran, som bland annat kan leda till indragna besökstillstånd.

Jag är en av många som har stora problem att kissa i denna stressande, närmast surrealistiska situation (som tillägg så har jag aldrig och skulle aldrig får för mig att inta någon form av droger).

En förhoppning är att varianten med salivprov som Sahlgrenska tagit fram, och GP skrivit om, kommer hit. När jag frågade ledningen om alternativen saliv-, svett- eller blodprov blev svaret: "vi använder oss endast av urinprov". Kanske är denna förnedring en del av straffet?

Mr T