Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Anders Wiklund/TT
Bild: Anders Wiklund/TT

Uppskruvad miljödebatt

Klimatdebatten i Sverige är orealistiskt uppskruvad. Tio miljoner klimatsmarta svenskar är ett gott föredöme för Jordens miljarder, men betyder inte mycket för att förbättra Jordens klimat, skriver Kjell Folkesson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Här är några fakta om Sveriges bidrag till världens utsläpp av växthusgaser. Siffrorna är hämtade från Europaparlamentets Resources Libary 2018.03.06.

Siffrorna för Världens utsläpp av växthusgaser avser 2012 och för EU 2015.

Siffrorna avser kiloton koldioxidekvivalenter, det vill säga kväveföreningar, kolväten med flera växthusgaser är inräknade.

Siffrorna är några år gamla, men inte mycket tyder på att väsentliga förändringar till det bättre skett under de senaste åren.

Det totala utsläpp av växthusgaser i EU 2015 var 4 451 813 kiloton koldioxidekvivalenter.

Sverige svarade för 53 690 motsvarande 1,21 procent.

De tre största ”utsläpparna” var Tyskland, Frankrike och Italien som tillsammans bidrog med 40 procent.

Totala utsläppet av växthusgaser i världen 2012 var 41 969 410 kiloton koldioxidekvivalenter. Europa bidrog med knappt 11 procent och Sverige svarade för 0,13 procent! Kina har de största utsläppen med cirka 30 procent, sen kommer USA med 15 procent .

Mot bakgrund av ovanstående fakta är klimatdebatten i Sverige orealistiskt uppskruvad. Tio miljoner klimatsmarta svenskar är ett gott föredöme för Jordens miljarder, men betyder inte mycket för att förbättra Jordens klimat.

EU och FN är de organisationer som borde kunna påverka människorna och Jordens klimatutveckling. Men finns verktygen?

Under kanske sker, om Greta Thunberg reser till Kina och berättar för Xi Jinping vad som krävs för att få Jordens klimat i balans.

Kjell Folkesson