Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Tänk på att vi agerar och samexisterar i ett litet hörn av världen, men att detta hörn gång på gång visar en enorm framåtanda, skriver Henrik Olsson. Bild: ADAM IHSE / TT
Tänk på att vi agerar och samexisterar i ett litet hörn av världen, men att detta hörn gång på gång visar en enorm framåtanda, skriver Henrik Olsson. Bild: ADAM IHSE / TT

Uppenbara organisationsproblem i vår region

Det är ytterst bekymmersamt att samarbetet mellan Västra Götalandsregionen och Göteborg fungerar så illa, skriver Henrik Olsson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Efter att ha läst den intressanta artikeln med rubriken "Politikernas velande kan stoppa Filmens hus" i GP (15/3) inser jag att vi har allvarliga organisatoriska problem i vår region. Det finns många konfliktytor, otydliga beslutsmandat och allianser som är allt annat än partiknutna. Det är ytterst bekymmersamt att samarbetet mellan Västra Götalandsregionen och Göteborg fungerar så illa. Hur det ser ut i relationen mellan regionen och andra kommuner har jag ingen insyn i, men relationen Göteborg–Region är synnerligen viktig.

Vi är väldigt lyckligt lottade och möjligheterna är betydligt fler än problemen.

Min analys är följande:

• Vi ser fortfarande effekterna på frånvaron av Göran Johansson, eller kanske frånvaron av den dynamiska duon Göran och Johnny? Jag inbillar mig att de två hade ett informellt inflytande långt utanför Göteborgs stadsgräns.

• Det finns märkliga finansieringslösningar, till exempel Film i Väst och kollektivtrafiken. Finansieringslösningarna beror i sin tur på otydliga och överlappande ansvar.

• Miljön blir väldigt svårnavigerad för företag. Osäkerhet och fördröjningar skadar lönsamhet, innovationer och sysselsättning.

Vad behövs:

• Skapa tydliga ansvarsområden för stat–region–kommun, samt processer för hur man skall agera i relationen till företag.

• Man måste sätta användaren i centrum och inte sina egna institutioner.

• På något sätt måste man förstå att oavsett vilken institution eller myndighet som betalar handlar det om skattemedel som finansierar offentliga satsningar, "samma byxa, olika fickor".

• Reda ut konfliktytorna: Är problemet enbart Göteborg mot regionen eller finns det liknande problem mellan regionen och andra kommuner?

Tänk på att vi agerar och samexisterar i ett litet hörn av världen, men att detta hörn gång på gång visar en enorm framåtanda. Vi är väldigt lyckligt lottade och möjligheterna är betydligt fler än problemen. Att skylla på problem med att finansiera välfärden är nästan ett hån mot platser i världen med helt andra grundförutsättningar. Kliv ur sandlådan, se möjligheterna, bli inspirerade och känn stolthet!

Henrik Olsson, Digital Sustainability Consultant, Cybercom