Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Jernhusen
Bild: Jernhusen

Unik möjlighet att bygga vid Centralen

Planerade byggnader kommer att påverka stadens siluett. Därför kommer gestaltning av platsen att göras med omsorg, skriver Simon Wallqvist, stadsbyggnadskontoret.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik till Björnen, 24/1

Vid Göteborgs centralstation finns ett av de bästa kollektivtrafiklägena i Sverige: det är lätt att ta sig hit med lokaltrafik och minst lika lätt att resa till och från kommunerna i regionen. Tåg från hela Sverige samt från Danmark och Norge anländer till Göteborgs centralstation.

Att utveckla området med bostäder, ett stort antal arbetsplatser och verksamheter är ett effektivt utnyttjande av mark i en regional kärna. Det är därför en fantastisk möjlighet för stadens och regionens utveckling, en möjlighet som skulle gå förlorad om byggnaderna skulle placeras utanför staden.

Mycket riktigt kommer de byggnader som planeras att påverka stadens siluett och upplevelsen av området runt Centralstationen kommer att förändras. Det här är vi är medvetna om och därför kommer också gestaltningen av platsen och husen vara väldigt viktig och göras med omsorg vad gäller exempelvis utformning och materialval.

Detaljplanen för området norr om Centralstationen kommer att gå ut på granskningsperiod under februari och då finns det en möjlighet att fördjupa sig i förslaget.

Simon Wallqvist

planarkitekt, stadsbyggnadskontoret